wtorek, 30 października 2012

Kuchnia koreańska 3

Tofu Ze Smażoną Kapustą KimChi
 
 
Tofu jest cenionym dodatkiem kuchni orientalnej na całym świecie. W Korei produkuje się jedno z lepszych odmian tofu na naszym globie. Dlatego wspaniałym pomysłem jest połączyć tofu wraz ze smażoną kapustą kimchi. Potrawa smakuje wyśmienicie a dodatek kimchi dodaje jej pikanterii. Tofu ze smażoną kapustą kimChi może zostać przyrządzone dla wegetarian, nie dodając po prostu mięsa.

SKŁADNIKI :


 

  • 90 g kapusty kimchi, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • 50 g schabu, bardzo cienkie plastry pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 300 g tofu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. W patelni wok rozgrzewamy łyżkę oleju roślinnego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 50 gram drobno pokrojonego schabu oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko smażymy do momentu kiedy mięso nabierze chrupkości i złoto brązowego koloru.

2. W momencie kiedy mięso się zarumieni dodajemy 1 łyżeczkę brązowego cukru, 1 łyżeczkę wcześniej uprażonych ziaren sezamu oraz 1 łyżeczkę oleju roślinnego. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Do całości dodajemy kapustę kimchi i smażymy do momentu kiedy kimchi będzie gorące.
3. W między czasie kostkę tofu zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 4-5 minut
. Ugotowane tofu kroimy na plastry, na które nakładamy wcześniej przysmażone kimchi z wieprzowiną. Tą koreańską potrawę serwujemy z ryżem. Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz