piątek, 26 października 2012

Kuchnia rosyjska 5

Ruskie pierogi
 
 
 
  • woda 150 ml.
  • ser biały 0,5 kg.
  • mąka 1 kg.
  • jajka 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • słonina 250g
  • cebula 300g
  • ziemniaki 0,5 kg
  • pieprz 1 szczypta


Z mąki, jajka i wody przygotować ciasto pierogowe. Ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć razem z serem. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć ze słoniną. Wszystkie składniki farszu połączyć, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Z ciasta wykrawać krążki, napełniać nadzieniem i dobrze zlepiać. Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę i gotować. Ugotowane podawać polane przesmażoną słoniną.            


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz