poniedziałek, 29 października 2012

Kuchnia chińska 5

Seczuańska Wieprzowina
 
 
SKŁADNIKI :
 
  • 500 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 1 duży por
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 papryczki pepperoni
  • 25 g imbir
  • 50 g pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek sosu sojowego 
  • 1 łyżka octu winnego, białego 
  • 200 ml wody
  • olej
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. Mięso kroimy na mniejsze podłużne paski. Zalewamy je 3 łyżkami sosu sojowego i posypujemy drobno posiekanymi papryczkami pepperoni. W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso minimum pół godziny.
2. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Marchewki i imbir obieramy i kroimy w słupki. Z cukinii usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Pora kroimy w plasterki. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pędy bambusa kroimy w paseczki.
3. W miseczce łączymy razem 2 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu, wodę i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Na patelni wok rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso wraz z marynatą przez 3 minuty. Po upływie tego czasu mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy kolejną porcję oleju i przez pół minuty podsmażamy imbir i czosnek. Później dodajemy paprykę i pora. Smażymy 2 minuty. Dodajemy cukinię, marchew i pędy bambusa. Smażymy kolejne 2 minuty. Na patelnię dodajemy mięso oraz wlewamy mieszankę mąki, sosu sojowego, octu i wody. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.

        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz