czwartek, 8 listopada 2012

Kuchnia holenderska

Slavinken
 
Składniki:
  • Mięso mielone wieprzowe – 250 g,
  • Mięso mielone wołowe – 250 g,
  • Żółtka -2,
  • Bułka tarta – ½ szklanki,
  • Musztarda – 1 łyżka,
  • Sos sojowy – dwie łyżki,
  • Gałka muszkatołowa starta – 1 łyżeczka,
  • Boczek – kilka cienkich plastrów,
  • Pieprz – 1 łyżeczka,
  • Masło lub margaryna do smażenia – dwie łyżki

Przygotowanie:
 
Do miski włóż mięso wieprzowe, mięso wołowe, żółtka, bułkę
tartą, musztardę, sos sojowy, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość
trzeba dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej mieszaniny
wyrób krótkie kiełbaski, owiń je plastrami boczku i zepnij te ruloniki
wykałaczkami. Na patelni rozpuść masło lub margarynę. Połóż steki
na wolnym ogniu – każdy bok ok. 2/3 minut. Następnie wlej szklankę
wody i duś 15 minut. Holendrzy podają to danie wraz z frytkami, surówką
oraz – oczywiście – z majonezem





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz