czwartek, 1 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska

Tortilla hiszpańska z ziemniakami, szpinakiem i fetą

Składniki:

• 3 nieduże ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane*
• 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy lub masła

• 1/4 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę

• 3 jajka

• sól i pieprz

• 1 pełna łyżka mascarpone (lub 2 łyżki gęstej śmietany 30%)

• 2 łyżki śmietany 12%

• 80 g sera feta, pokrojonej w kosteczkę

• 1 ząbek czosnku, starty lub rozgnieciony praską

• 100 g szpinaku, opłukanego, osuszonego i posiekanego

• 1/3 szklanki tartego sera "żółtego" (np. cheddar) lub 4 plasterki

• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Przygotować patelnię o średnicy około 18 - 19 cm oraz talerz do przewrócenia tortilli i pokrywkę do jej przykrycia. Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 1 łyżce oliwy lub masła na złoty kolor, w międzyczasie (mniej więcej w połowie smażenia) dodać cebulę. Ziemniaki surowe smażyć do czasu aż będą miękkie, pod koniec dodając cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć do miseczki lub na talerzyk.
  2. Na tę samą patelnię po ziemniakach włożyć czosnek z 1 łyżeczką oliwy, po kilkunastu sekundach smażenia włożyć szpinak. Mieszając smażyć przez kilkanaście sekund aż szpinak zmięknie. Od razu zdjąć z patelni i włożyć do ziemniaków.
  3. Jajka wbić do większej miski, roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem, dodać mascarpone, ser feta, śmietanę oraz ziemniaki ze szpinakiem. Delikatnie wymieszać. 
  4. Mocno rozgrzać tę samą patelnię. Dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy lub masła. Gdy tłuszcz będzie gorący wlać masę jajeczną wraz z dodatkami. Drewnianą łyżką przesunąć kilkakrotnie (4 - 5 razy) masę jajeczną od brzegu patelni do jej środka umożliwiając tym samym spłynięcie płynnej masy na dno patelni.
  5. Smażyć tortillę przez około 8 minut pod przykryciem z pokrywki, można poruszyć od czasu do czasu patelnią aby surowa masa z wierzchu spłynęła na dno. Gdy spód będzie już zrumieniony a wierzch prawie cały ścięty, przykryć talerzem patelnię, odwrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz, zsunąć ją z powrotem na patelnię (zrumienioną stroną do góry).
  6. Posypać serem żółtym lub położyć plasterki sera. Przykryć pokrywką i odstawić na wyłączoną kuchenkę. Trzymać tortillę pod przykryciem przez około 2 minuty (już bez podgrzewania). Zsunąć na talerz, posypać posiekanym szczypiorkiem i pokroić na kawałki. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz