niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska 9

Gaspacho   
 
 

Składniki

Składniki (na 6 niedużych porcji - jak na zdjęciu):
  •  ok. 1 kg dojrzałych czerwonych pomidorów
  •  1 średnia cebula
  •  2-3 ząbki czosnku
  •  1 surowy ogórek (duży gruntowy lub 1/2 długiego)
  •  1-2 łyżki oliwy z oliwek
  •  sól i pieprz do smaku
  •  ew. 1/2 łyżeczka cukru (jeżeli całość wyjdzie zbyt kwaśna)
Do przybrania:

  • 1 strąk zielonej papryki
  • 1 średnia cebula czerwona

Sposób przygotowania:

  1. Ogórka i pomidory obieramy ze skórki (pomidory zanurzamy na chwile w gorącej wozie i zdejmujemy skórkę). Miksujemy surowe pomidory, ogórka, cebulę i czosnek. Do pomidorowego kremu dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Podajemy schłodzoną zupę udekorowaną krążkami papryki i cebuli.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz