niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia grecka 5

Jagnięcina z ryżem i cytryną   
 
 

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny snadniej
  • 2 cytryny
  • 1 duża cebula
  • 250 g masła
  • 500 g ryżu
  • sól
  • pieprz
 
 
 
 
 

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok.
2. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryn i dusić aż zostanie wchłonięty, wtedy dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać 1/2 litra wody i dusić aż mięso będzie miękkie.
3. Mięso wyjąć z garnka, a do pozostałego sosu wsypać ryż i ugotować. Gdy ryż będzie miękki, włożyć mięso z powrotem, by się ogrzało.
4. Podawać gorące, układając ryż na spodzie talerza, a na ryżu mięso. Przybrać plasterkami lub cząstkami cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz