niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia grecka 6

Faszerowane pomidory i papryki   
 
 

Składniki:

  • 6 twardych dużych pomidorów
  • 6 wysokich pielonych papryk
  • 2 cebule
  • 1 pęczek siekanej zielonej pietruszki
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 375 ml oleju
  • 250 g ryżu
  • 125 g cukru
  • sól
  • pieprz
 

Sposób przygotowania:

1. Papryki i pomidory dokładnie wymyć, osuszyć. Ostrym nożem odciąć góry każdego pomidora i każdej papryki. Z pomidorów usunąć miąższ uważając, by nie przebić skórki, miąższ przetrzeć przez sito, odrzucając pestki. Z papryk usunąć pestki.
2. Na patelni rozgrzać Z50 ml oleju. Cebulę posiekać, wrzucić na patelnię, zanim całkiem zmięknie wsypać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty.
3. Miąższ z pomidorów wrzucić do ryżu, dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i pół szklanki wody. Podgrzewać, aż woda zostanie wchłonięta, zmniejszyć ogień.
4. Do każdego pomidora i do każdej papryki nasypać po pół łyżeczki cukru.

5. Następnie napełnić je do połowy farszem ryżowym. Należy zostawić miejsce na pęczniejący ryż. Dodać po łyżce wody i łyżeczce cukru. Nakryć odciętymi na początku częściami.
6. Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy pozostałe pół szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 1 godzinę. Podawać gorące z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz