czwartek, 8 listopada 2012

Kuchnia Grecka 9

tiropitakia
 
 
Składniki:
  • oliwa z oliwek
  • feta 250g
  • mięta
  • jajka 60g 1 sztuka
  • ciasto filo 200-300g
 
 
 
Przygotowanie:
 
Ser dokładnie rozgnieść widelcem, dodać roztrzepane jajko. Doprawić miętą. Ciasto filo pociąć w paski. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką. Płat, z którego przygotowuje się trójkąt posmarować oliwą, a następnie złożyć na pół, tak aby powstał podwójny pasek. Na koniec paska nałożyć farsz i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu. Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Piec w temperaturze w 180°C, przez około 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Można podawać zarówno gorące jak i zimne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz