piątek, 2 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska 8

Llonguets-katalońskie bułki 

Składniki

  • Składniki na 10 bułek
Składniki na zaczyn:
  • 200 g mąki
  • 120 g wody
  • 5 g świeżych drożdży
Składniki na ciasto właściwe:
  • 150 g zaczynu
  • 500 g mąki
  • 250-275 g wody
  • 10 g soli
  • 5 g świeżych drożdzy

Sposób przygotowania

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki zaczynu, by powstała jednolita masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  2. Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki ciasta właściwego do wyrośniętego zaczynu i wyrabiamy ciasto najlepiej robotem kuchennym przez około 10 minut.
  3. Przekładamy ciasto na omączony blat, formujemy bardzo duży prostokąt i składamy w wałek jak na tym filmie. Kroimy ciasto na 10 części, układamy płasko na blaszce stroną cięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do rośnięcia na 1 - 1 1/2 godziny.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Jeśli będą za bardzo się rumieniły, przykrywamy folią aluminiową. Studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz