czwartek, 1 listopada 2012

Kuchnia wietnamska 2

Sajgonki Z Makaronem I Warzywami

 

SKŁADNIKI DO SAJGONEK:

  • 18 arkuszy - papier ryżowy
  • 60 g - makaron sojowy
  • 1/2 średniej marchewki (60 g), grubo potartej
  • 350 g kapusty pekińskiej, drobno poszatkowanej
  • 1 łyżka - sos rybny
  • 1 łyżka białego cukru
  • 60 ml soku z cytryny
  • gorąca woda
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

1. Na początku w średniej misce zalewamy makaron sojowy wrzącą wodą, po czym odstawiamy na 5 minut i odcedzamy.

2. Do średniej miski wlewamy sos rybny, 60 ml soku z cytryny, łyżkę cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy grubo potartą marchewkę, wcześniej odcedzony makaron sojowy oraz 350 gram drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej, całość dokładnie mieszamy.

3. Papier ryżowy namaczamy w ciepłej wodzie, po czym przekładamy na suchy talerz, nakładamy trochę farszu i formujemy sajgonki. Zawijamy na początku od siebie oraz po bokach, a na końcu całość. Czynność powtarzamy z resztą papieru ryżowego oraz farszu. Sajgonki podajemy ze słodkim sosem chilli.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz