piątek, 2 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska 4

Pieczone pomidory

 Składniki:
• 3 bardzo duże pomidory
• 200 g chudego mielonego mięsa (użyłam udźca cielęcego, może być też np. chuda wołowina)

• 2 kromki pieczywa tostowego (bułeczka lub bułka tarta, około 4 łyżek)

• 1 duży ząbek czosnku

• 1 łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki, ewentualnie oregano

• 1 jajko

• 1 łyżeczka suszonego oregano

• 1 łyżka sosu
Worcestershire (opcjonalnie)
• oliwa extra vergine

• gałązki świeżego tymianku lub oregano, ewentualnie natki pietruszki


Przygotowanie:
  • Pomidory przekroić w poprzek na połówki, łyżeczką wyjąć nasiona i sok z komór. Nasiona i sok wyrzucić. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę lub na czas przygotowania reszty składników.
  • Mięso zmielić w maszynce razem z pieczywem tostowym opieczonym uprzednio w tosterze, czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, dodajemy do niego rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, posiekany tymianek i drobno rozkruszone lub posiekane tosty.
  • Do mięsa dodać jajko, suszone oregano, sos Worcestershire, 1 łyżkę oliwy extra vergine, sos worcester oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć gałązki tymianku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Podawać od razu po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz