niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska 10

Zrazy po hiszpańsku   
 
 

Składniki

  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 10 nadziewanych zielonych oliwek
  • 2jaja
  • 500 g mięsa mielonego
  • biały pieprz, i suszony czosnek w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pomidor
  • 4 koreczki z sardeli, nadziewane kaparami
  • 1/8 l wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 filiżanka keczupu z curry
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 porcja zawiera ok. 1260 kJ/ 300 kcal.
 

Sposób przygotowania:

  1. Bulkę połamać na kawałki, na­moczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w kost­kę, oliwki również pokroić w kostkę. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, jaja, pokrojoną cebulę, oliwki i przyprawy, ze wszystkich składników wyrobić jednolitą masę. Na dużej patelni roz­grzać olej. Z masy mięsnej uformować 4 zrazy jednakowej wielkości i mocno przysmażyć je z obydwu stron na roz­grzanym oleju; następnie zre­dukować ogień i smażyć jesz­cze przez ok. 15 min. Pomidor umyć, wytrzeć i pokroić na 4 grube plastry. Zrazy ułożyć na podgrzanym półmisku i przechowywać w cieple. Plastry pomidora przysmażyć z obu stron i ułożyć na zrazach, a na nich koreczki z sardeli. Tłuszcz z patelni rozprowadzić czerwonym winem. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z ke­czupem i oregano, połączyć z sosem, raz zagotować; do­prawić mocno solą i białym pieprzem. Zrazy podawać polane sosem.
  2. Odpowiednim dodatkiem są ziemniaki puree i świeża sałata.
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz