czwartek, 1 listopada 2012

Kuchnia hiszpańska 2

Sałatki z kiełbaską chorizo


 Składniki:

• mieszanka sałaty lodowej i zwykłej
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 125 g mozzarelli w kulce
• 2  czubate łyżki tartego parmezanu
• 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju
• kawałek pikantnej kiełbaski chorizo lub salami
• pieczywo

Sos:
 
• 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
• 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Na talerzach rozłożyć poszarpaną sałatę, dodać szczypiorek, rozdrobnioną mozzarellę, parmezan, suszone pomidory. Posypać delikatnie solą. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki w miseczce. Na patelnię włożyć kiełbaskę pokrojoną na cieniutkie plasterki i smażyć na małym ogniu przez kilka minut aż będzie chrupiąca. Kiełbaskę zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce, polać sosem i wytopionym aromatycznym tłuszczem z patelni. Podawać z pieczywem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz