niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia grecka 2

Sałatka grecka   
 

Składniki

  • 1 główka sałaty (u mnie dębowa)
  • 1-2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 5 dojrzałych pomidorów
  • spora garść oliwek
  • 400 g owczej fety
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sporo pieprzu
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1-2 cytryn
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól




Sposób przygotowania:
  1. Czerwone cebule po obraniu kroję na półplasterki i wkładam do małej miseczki. Zalewam sosem zrobionym z połączenia 100 ml oliwy, octu, oregano i pieprzu. Przykrywam folią i chowam na 2 godziny do lodówki, gdzie zmienią kolor na jasnobrunatnoróżowy.
  2. Sałatę po umyciu i osuszeniu drę na kawałki i układam w salaterce. Koper włoski kroję na cienkie plasterki i dodaję do sałaty. Dorzucam pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, wydrylowane oliwki oraz cebule wraz z sosem.
  3. W kubku mieszam resztę oliwy z sokiem cytryn, miodem, zmiażdzonymi ząbkami czosnku i morską solą i polewam tym sosem sałatkę. Całość mieszam. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz