niedziela, 4 listopada 2012

Kuchnia grecka

Gyros   
 
 

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (60-80 dkg)
  • słoik suszonych pomidorów
  • naturalny jogurt grecki
  • marynata:
  • wyciśnięte 2 ząbki czosnku
  • sporo suszonych ziół
  • czarny pieprz młotkowany
  • pieprz cayenne
  • posiekany świeży rozmaryn
  • sól
  • ok. 1/3 oliwy ze słoika z pomidorami

Sposób przygotowania

  1. Piersi kurczaka po wymyciu i osuszeniu kroję na bardzo cienkie, długie paski. Z przypraw i oliwy przygotowuję sos i wkładam do niego kawałki mięsa. Zostawiam na 15 minut.
  2. W dużym garnku rozgrzewam olej. Na bardzo rozgrzany kładę mięso. Smażę dokładnie. Dopiero po usmażeniu mięsa dodaję pomidory suszone pokrojone w paski. Z pomidorami smażę nie dłużej, niż przez minutę. Nakładam porcje mięsa z pomidorami na talerze i już na nich polewam je jogurtem. Podaję z pitą (można ją sobie oczywiście tym farszem nadziać) i z mizerią (sos do ogórków: śmietana, sól, pieprz i sok z limonki).
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz