wtorek, 6 listopada 2012

Kuchnia grecka 8

Szaszłyki z dipem cytrynowym
 
 

Składniki:

  • 30 g długoziarnistego ryżu
  • 2 małe czerwone cebule
  • 400 g chudej jagnięciny, zmielonej
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • drobno otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojona na 24 kwadratowe kawałki
  • oliwa z oliwek extra virgin, do smarowania
  • sól i pieprz
Dip jajeczno-cytrynowy:
  • 1½ łyżeczki mąki ararutowej
  • sok z 2 małych cytryn
  • 100 ml bulionu jagnięcego lub drobiowego
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego
  • sól i pieprz
 

Metoda przygotowania:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz