piątek, 9 listopada 2012

Kuchnia holenderska 3

Holenderski stamppot

Składniki:

  • 400g cykorii endywii
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dag masła
  • łyżka śmietany 18-proc.
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki mąki
  • ok. 30 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 3/4 szkl. bulionu

Przygotowanie:
  1. Cykorię myjemy i, szatkujemy. Wkładamy do wrzątku na ok. 3 minuty, odcedzamy.
  2. Cebule obieramy i siekamy. Rumienimy na połowie roztopionego masła.
  3. Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy. Dodajemy śmietanę i robimy purée. Mieszamy z cykorią i cebulą.
  4. Kiełbasę kroimy w 2-cm plastry, obtaczamy w mące i smażymy ok. 10 minut na reszcie roztopionego masła. Wyjmujemy. Do tłuszczu po smażeniu wlewamy bulion. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu.
  5. Purée wkładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kiełbasę. Zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Polewamy bulionem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz