piątek, 9 listopada 2012

Kuchnia holenderska 2

Snert
 
Składniki:
  • ok 400 g łuskanego grochu
  • 2 pory drobno posiekane
  • 1 łodyga selera naciowego , drobno posiekana
  • 1 marchew drobno posiekana
  • 1 duży ziemniak pokrojony w drobną kostkę
  • 1,5 - 2 l bulionu warzywnego
  • 1 - 2 listki laurowe ,
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

  1. Rozgrzać oliwę - dodać pory i dusić przez 2 minuty
  2. Dodać seler , marchew i ziemniaka i całość dusić ok 2 minut .Następnie dodać groch , wlać bulion i wszystko zagotować
  3. Dodać listek laurowy. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem ok godziny , aż wszystkie składniki będą miękkie.
  4. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Podawać w ciepłych talerzach

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz