niedziela, 21 października 2012

Kuchnia polska 3

Sernik królewski

Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 6 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag margaryny
 Masa 1:
  • 1 kg sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
Masa 2:
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru pudru
  • 0.5 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
Polewa czekoladowa.


Z podanych składników wyrobić ciasto i wyłożyć je na blachę. Ser zmielić, utrzeć z cukrem i jajkami, dodając mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Masę serową wyłożyć na ciasto. Piec ok. 1 h. Ugotować budyń z 0.5 l mleka, do zimnego dodać żółtka. Margarynę ucierać, dodając zimny budyń i cukier puder. Białka ubić i dodać do masy. Na upieczone i ostudzone ciasto z serem wyłożyć krem. Polać polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz