Mojito
Czas przygotowania: 3 minuty
Składniki (dla 1 osoby):- 40 ml białego rumu
- 30 ml soku z limonki (ok. 1/2 limonki)
- plasterki z 1/2 limonki
- 3 duże liście mięty
- 2 łyżeczki białego cukru lub 2 łyżki brązowego cukru
- woda sodowa
- gałązka mięty
- plasterek limonki
- szczypce do lodu
- mieszadełko
- wyciskarka do cytrusów
- rozgniatacz (muddler) lub tłuczek od moździerza
- szklanka typu collins
Wykonanie:
Krok 1. Liście mięty ugniatamy z cukrem i sokiem z limonki. Zgodnie z oryginalną recepturą mięta powinna być ugnieciona delikatnie, ale można też ugnieść ją dokładniej. Cukier powinien rozpuścić się w soku.
Krok 2. Na dno szklanki typu collins wrzucamy kilka kostek lodu i zalewamy białym rumem.
Krok 3. Dolewamy sok z cukrem i miętą.
Krok 4. Dopełniamy szklankę wodą sodową i dodajemy plasterki limonki.
Krok 5. Dekorujemy szklankę plasterkiem limonki, a do środka do drinka wkładamy gałązkę mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz