+ Namasumono – potrawy surowe, nie gotowane
+ Nikomono – dania gotowane (zupy, dania gotowane na parze, potrawki z ryb, owoców morza i warzyw)
+ Teppanyaki – dania grillowane z użyciem specjalnej płyty (teppan)
+ Yakimono – potrawy przygotowywane na ruszcie
+ Agemono – dania smażone
+ Tsukemono – warzywa marynowane (nasze pikle)
+ Sunomono – sałatki z warzyw, ryb i owoców morza
+ Gohanmono – dania przygotowywane z ryżu
+ Sushi – najbardziej popularne danie, przygotowywane z ryżu, ryb oraz nori (wodorosty)
Sake
Sake jest to japoński trunek przygotowywany z ryżu. Może zawierać od czternastu do dwudziestu procent alkoholu. Proces tworzenia sake jest podobny do warzenia piwa z wykorzystaniem drożdży, ponieważ sake się nie destyluje. W Polsce mylnie określany jest jako japońska wódka, mimo że w rzeczywistości sake jest niskoprocentowe. W języku japońskim nazwa ta określa wszystkie napoje alkoholowe, włączając szampana czy brandy. Jednak w południowej części wyspy Kiusiu słowo sake odnosi się jedynie do alkoholu wytwarzanego z batatów. Wśród sake rozróżniamy rodzaje wytrawne oraz słodkie. Niektóre z nich dodawane są do potraw kuchni japońskiej, aby wzmocnić aromat potraw. Sake może być spożywane na ciepło lub zimno. Jeśli zdecydujemy się wypić je na ciepło, może zostać podane w normalnej szklance, jeśli jednak na zimno, musi zostać to zrobione w specjalnych małych pucharkach.
Sushi
Sushi to tradycyjne danie kuchni japońskiej składające się z ryżu zaprawianego octem ryżowym oraz rozmaitych, przeważnie surowych, dodatków. Mogą być to ryby, owoce morza, warzywa czy grzyby. Sushi jest z pewnością jednym z najzdrowszych dań, co zauważyć można w długości życia Japończyków. W japońskich restauracjach przygotowywane jest zaraz przed podaniem, aby zachowało świeżość. Spożywanie sushi to bardzo specyficzny rytuał. Istnieje wiele rodzajów sushi:
Nigiri-sushi – sushi przygotowywane oraz formowane za pomocą dłoni
Maki-sushi – sushi powstałe w wyniku ułożenia ryżu, kawałka ryby, często również ogórka na płacie wodorostu nori oraz zawinięcia za pomocą bambusowej maty
Chirashi-sushi – tzw. „sushi porozsypywane”
Temaki-sushi – najciekawsza forma sushi, ponieważ przygotowywana jest przez samego spożywającego. Na stół podawane są wszystkie potrzebne składniki, a zainteresowany sam dobiera których z nich użyje oraz w jakich proporcjach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz