Wareniki (pierogi po rosyjsku)
- 500 g ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 2 cebule, posiekane
- 250 g pieczarek, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana do dekoracji
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotować.
- W misce mąkę wymieszać z solą. W kubeczku śmietanę wymieszać z sodą.
- Do mąki dodać wodę, a następnie śmietanę. Wyrabiać ciasto, aż będzie jednolite. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut.
- Na maśle podsmażyć cebulę na rumiano. Dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć.
- Ugotowane ziemniaki utłuc. Dodać sól i pieprz oraz pieczarki, wymieszać.
- Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o grubości 3-4 cm. Każdy wałek pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm.
- Każdy kawałek ciasta lekko rozpłaszczyć na kółko. Na środek nakładać łyżeczkę nadzienia i zlepiać boki.
- W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać wareniki i gotować przez około 3 minuty.
- Podawać z kwaśną śmietaną, posypane ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz