Filetto di manzo all'aceto balsamico
( Polędwica wołowa z octem balsamicznym)
- 4 plastry polędwicy ( po 200g każdy )
- 6 łyżek oliwy extra wirgin
- mąka do obtaczania
- listki mięty
- 100 ml. octu balsamicznego
- 100 ml. bulionu wołowego ( pół szklanki )
- 2 łyżki masła
Obtaczamy mięso w mące i smażymy je na rozgrzanej oliwie po 3 min. z każdej strony. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Układamy mięso w brytfannie i wstawiamy do piekarnika na 5 min. po to, żeby po podaniu nie wyciekała z niego krew. Tak opieczona polędwica będzie lekko krwista tylko w środku. Należy również pamiętać, by nie nakłuwać mięsa widelcem w trakcie smażenia, gdyż spowoduje to wyciekanie soków i utratę cennych witamin. Po podpieczeniu w piekarniku przekładamy mięso na patelnię, dodajemy masło, a następnie ocet balsamiczny i listki mięty, solimy do smaku i gotujemy na ostrym ogniu aż do odparowania bulionu i octu. Sos powinien być gęsty lecz nie wolno dopuścić do karmelizacji octu balsamicznego. Wykładamy mięso na talerze i podajemy ze świeżym szpinakiem, sparzonym gorącą woda i krótko podduszonym na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz