Tiramisu
- 4 żółtka + 2 białka jajek
- 180g cukru pudru
- 400g sera mascarpone
- pół kieliszka likieru Amaretto di Saronno
- 5 ciastek migdałowych
- 2 paczki biszkoptów
- szklanka bardzo mocnej kawy espresso
- 2 łyżki kakao ( niesłodzonego)
- łyżka wiórków kokosowych
Nie polecam dodawania masła ani śmietanki, bo zmienią one całkowicie smak potrawy. Każdy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby nie zupełnie nią nasiąkły, i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy na wierzchu pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki. Deser podajemy pokrojony na kawałki, posypany gorzkim kakao i udekorowany wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz