Ryba po grecku
Składniki
- ok. 0,5 kg ryb morskich
- mąka do panierowania
- 1 mały seler
- 3 cebule
- 5 marchewek
- 1 pietruszka
- kawałek pora
- 4 listki laurowe
- koncentrat pomidorowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania
- Rybe podzielic na mniejsze czastki, posolic, popieprzyc, obtaczac w mace i usmazyc na oleju.
- Cebule pokroic w kostke i udusic na oleju w rondlu, dodac starte na tartce pozostale warzywa, listki, ziele angielskie, przyprawy, dolac troszke wody i dusic do miekkosci. Kiedy warzywa beda miekkie dodac koncentrat pomidorowy, wymieszac i zagotowac. Na polmisek wykladac warstwami usmazone ryby i przykrywac warstwa warzyw, czynnosc powtarzac. Postawic do zastygniecia.
- Potrawa jest doskonala na zimno, jednak znam zwolennikow jedzenia jej na cieplo :) Zawsze mozna podgrzac :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz