Slavinken
- Mięso mielone wołowe – 250 g,
- Żółtka -2,
- Bułka tarta – ½ szklanki,
- Musztarda – 1 łyżka,
- Sos sojowy – dwie łyżki,
- Gałka muszkatołowa starta – 1 łyżeczka,
- Boczek – kilka cienkich plastrów,
- Pieprz – 1 łyżeczka,
- Masło lub margaryna do smażenia – dwie łyżki
Przygotowanie:
Do miski włóż mięso wieprzowe, mięso wołowe, żółtka, bułkę
tartą, musztardę, sos sojowy, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość
trzeba dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej mieszaniny
wyrób krótkie kiełbaski, owiń je plastrami boczku i zepnij te ruloniki
wykałaczkami. Na patelni rozpuść masło lub margarynę. Połóż steki
na wolnym ogniu – każdy bok ok. 2/3 minut. Następnie wlej szklankę
wody i duś 15 minut. Holendrzy podają to danie wraz z frytkami, surówką
oraz – oczywiście – z majonezem
tartą, musztardę, sos sojowy, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość
trzeba dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Z powstałej mieszaniny
wyrób krótkie kiełbaski, owiń je plastrami boczku i zepnij te ruloniki
wykałaczkami. Na patelni rozpuść masło lub margarynę. Połóż steki
na wolnym ogniu – każdy bok ok. 2/3 minut. Następnie wlej szklankę
wody i duś 15 minut. Holendrzy podają to danie wraz z frytkami, surówką
oraz – oczywiście – z majonezem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz