Arabski
- 25 dag fasoli
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 zmielone goździki
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- po 3 świeże gałązki tymianku i pietruszki
- cukier
- sól
- pieprz
Czas przygotowania 2 + 12 godz.
Zalać fasolę zimną woda (powinna sięgać ponad poziom nasion) na 12 godz. Zmienić wodę, dodać przekrojoną cebulę, zieleninę i liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować około 1,5 godz. w garnku częściowo odkrytym. Pod koniec gotowania posolić. Przecedzić przez durszlak, wywar zostawić. Fasolę zmiksować. Rozgrzać olej sezamowy, przełożyć do niego fasolowe puree. Dodać sok z cytryny, goździki, roztarty czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dolać wywaru według uznaniu. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję. Podawać na zimno.
Meksykański z awokado
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 3 pomidory
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej natki kolędry
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- 1 cytryna
- sól
- pieprz świeżo mielony
Czas przygotowania 20 min.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona, posiekać. Cebulę obrać i też posiekać. Awokado przeciąć wzdłuż, usunąć pestkę, ściągnąć skórę. Miąższ pokroić, skropić sokiem z cytryny, następnie rozdrobnić widelcem. Do masy dodać pozostałe składniki, wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać np. z tortillą.
Meksykański z kurczaka
- 30 dag. ugotowanego (lub upieczonego) kurczaka
- 1 łyżka mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- kieliszek wódki
- 1,5 szklanki majonezu
- sól
- pieprz
Czas przygotowania 20 min.
Kurczaka bez skurki drobno pokroić, dodać roztarty z solą czosnek i zmiksować wraz z pozostałymi składnikami. Gęsty krem schłodzić.
Szynkowy
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka koniaku
- 20 dag chudej wędzonej szynki
- sól, pieprz
Czas przygotowania 20 min.
Szynkę przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny, koniakiem, solą i pieprzem, i na końcu z szynką, schłodzić.
Niebieski
- 20 dag sera roquefort lub rokpol
- 10 dag sera gorgonzola
- 2 szklanki gęstego jogurtu
- 4 szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- szczypiorek
Czas przygotowania 15 min.
Zmiksować sery. Wlać jogurt i dalej miksować, aż do otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Dodać po kropli soku z cytryny i przyprawy, wrzucić posiekane (razem ze szczypiorkiem) szalotki.
Ananasowy
- 20 dag tofu
- 1/2 szklanki soku ananasowego
- 3/4 szklanki śmietanki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyzeczki skórki otartej z cytryny
- sól
- pieprz biały
- pieprz cayenne
Czas przygotowania 20 min.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i mocno schłodzić.
Bananowy
- 3 banany
- 1 szklanka jogurtu
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sól
- curry
- pieprz cayenne
czas przygotowania 20 min.
Obrane banany zmiksować z miodem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem cayenne, curry, jogurtem i śmietanką. Na koniec dodać natkę pietruszki i przed podaniem dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz