- zwykła długa bułka lub chleb
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 kostki masła
czas przygotowania 30 min.
Czosnek zmiażdżyć, połączyć z masłem na masę. Chleb pokroić w kromki lub wzdłuż. Plastry posmarować masłem czosnkowym, złożyć razem w bochenek, zawinąć w folie aluminiową i piec w gorącym piecu 15 minut.
Devizovka
- 1 słoik majonezu
- 1/2 kg. żółtego sera
- 1 główka czosnku
czas przygotowania 10 min.
Ser żółty - im ostrzejszy , tym lepiej, utrzeć na drobnej tarce na wiórki. Czosnek przecisnąć przez maszynkę do czosnku lub dokładnie rozetrzeć do utartego sera. Dodać słoik majonezu i ostrożnie, lecz dokładnie wymieszać. Można posolić do smaku. Przechować w chłodnym miejscu. Przed podaniem dodać po kropli, zagotowanej i nieco ostudzonej wody, ciągle mieszając, aż masa nabierze konsystencji bardzo gęstej śmietany. Podawać z pieczywem lub grubymi paluszkami, którymi można nabierać masę bez pośrednio z miseczki.
Kulki serowe
- 25 dag. serka kremowego
- 15 dag. ostrego żółtego sera (cheddar) startego na tarce
- po 2 łyżki drobno posiekanej : zielonej cebuli, żółtej papryki, pimento
- 1 łyżka jalapeno
- 2 łyżki Worcestershire
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz cayenne
czas przygotowania 30 min
Wymieszać wszystko razem. Masa jest lepka, więc schłodzić na tyle (nie mrozić), żeby się dała uformować w kulę. 2 garście pecans poszatkować na średnio grube kawałki. Obtoczyć kule serowe (najlepiej na woskowym papierze, nie będzie się przyklejać) w orzechach tak, aby się wbiły w całą powierzchnię kuli. podawać z krakersami.
Ser brie z bułką paryską
- 1 bułka paryską
- 1 ser brie
- zioła np. bazylia, oregano
czas przygotowania 30 min.
Ciasto francuskie przykroić tak aby zawinąć w nie kawałek brie jak pieróg, zawijając brzegi. Można dodać trochę ziół do środka. Piec w bardzo gorącym piecu 20 min. aż będzie złote, podawać natychmiast z cienko pokrojonym chlebem lub krakersami. Podawać na talerzu, rozciąć wierzch i wybierać płynny ser kawałkami chleba. Dodatkowo można podać cienko pokrojone jabłka, świetnie pasują do sera.
Wątróbka z drobiu po żydowsku
- 40 dag. wątróbki drobiowej
- 4 jajka
- 4 cebule
- tłuszcz
- sól, pieprz
- nać pietruszki
czas przygotowania 45 min.
Trzy cebule obrać, opłukać i drobno posiekać, wątróbki umyć, oczyścić, pokrajać i dodać do cebuli,
osolić, oprószyć pieprzem, udusić. Ostudzić i zmiksować z dodatkiem 3 jaj na twardo. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyłożyć na salaterkę, posypać żółtkiem jajka na twardo przetartym przez sitko, posiekaną nacią pietruszki i drobno posiekanym białkiem. Ozdobić pokrojoną w krążki cebulą, ochłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem.
Szaszłyki drobiowe
- 35 dag. piersi z kurczaki lub indyka
- 3 różnokolorowe papryki
- pęczek dymki
- 4 ząbki czosnku
- 8 małych pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 25 ml. wódki myśliwskiej lub ginu
- sól, pieprz
- ostra papryka
- 8 patyczków do szaszłyków
czas przygotowania 30 min. + 2 godz.
Mięso kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego, paprykę w romby o podobnej wielkości, cebulki w plastry, a resztę dymki siekamy. Pieczarki obieramy. Z sosu sojowego, miodu, octu, wódki, wyciśniętego przez praskę czosnku i przyprawy robimy marynatę. Zalewamy nią mięso i odstawiamy na 2 godz. Po wyjęciu osączamy. Na patyczki szaszłykowe nabijamy mięso, cebulkę, paprykę itd., zmieniając kolory. Każdy szaszłyk zwieńczamy pieczarką. Smarujemy marynatą i pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez około 15 min. lub smażymy na patelni ze wszystkich stron. W czasie przyjęć na wolnym powietrzu grillujemy. Podajemy z pieczywem.
Szaszłyki wieprzowe
- 50 dag wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sherry
- po 1/2 łyżeczki imbiru, curry, cukru i pieprzu
- 2-3 łyżki oleju
- sezam
czas przygotowania 20 min. + 8 godz.
Mięso pokroić w paski. Wymieszać z sosem, sherry i przyprawami, odstawić na 8 godz. Osączyć, nadziać na szpadki. Usmażyć na oleju, posypać sezamem. Podawać z dipem pomidorowym i orzechowym.
Szaszłyki z mielonego mięsa
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 60-70 dag. mieszanego mięsa mielonego
- 1 łyżka tymianku
- papryka
- listki laurowe
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
czas przygotowania 30 min.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę,czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso mielone zagnieść z jajkami, tymiankiem, solą, pieprzem i papryką. Z masy mięsnej uformować małe kotlety. Nadziać z listkami laurowymi i gałązkami rozmarynu na metalowe szpadki. Umieścić szaszłyki na wcześniej rozgrzanym grillu, piec 10-12 min., często je odwracając.
Szaszłyki z pieczarkami
- 75 dag. wieprzowej sznyclówki (w kawałku)
- 6 ząbków czosnku
- 20 małych pieczarek
- 20 pomidorków koktajlowych
- kilka listków szałwii
- 3-4 łyżki oleju
- 1 szklanka rosołu (instant)
- sól, pieprz
czas przygotowania 30 min.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nie wielkie kawałki. Obrać ząbki czosnku, podzielić na połówki. oczyścić pieczarki, umyć pomidorki. Nadziać na przemian wszystkie składniki na 8 szpilek szaszłykowych. Rozgrzać olej na patelni, usmażyć szaszłyki z obu stron na złoty kolor. Podlać rosołem, dusić na małym ogniu 5 min. Przełożyć na talerze, polać sosem ze smażenia. Podawać z pieczywem i pikantnymi dipami bezpośrednio po przygotowaniu.
Szaszłyki z cukinią
- 30 dag. piersi kurczaka
- 30 dag. indyka
- 3-4 cebule
- 1 cukinia
- 1/2 strąka żółtej i czerwonej papryki
- jarzynka lub vegeta
Marynata :
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka gotowej przyprawy do szaszłyków lub dań z grilla
czas przygotowania 30 min, + 3 godz.
Składniki marynaty starannie wymieszać. Umyte i osuszone mięso pokroić w niezbyt grubą kostkę, oprószyć vegetą ,polać marynatą, przykryć i wstawić na 3 godz. do lodówki. Cukinię oraz drobną cebulę umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości 1,5 cm., a oczyszczoną z nasion paprykę - na nieduże kawałki. Na szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki kurczaka, cebulę, paprykę, cukinię, indyka itd. Ładnie zrumienić ze wszystkich stron na grillu lub w piekarniku. Podawać gorące z łagodną musztardą i jasnym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz