Kibbeling snack
SKŁADNIKI:
- 300 g fileta z dorsza
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżek mąki kukurydzianej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki suszonej pietruszki
- ok 50ml jasnego piwa
- olej ok 1 litr
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dorsza kroimy w niewielkie kawałki. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, pietruszkę i proszek do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy 50ml piwa. Zaczynamy ugniatać ciasto stopniowo dodając mleka. Musimy uzyskać konsystencję wilgotną, ale nie lejącą. Doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy ciasto na ok 10minut. W między czasie rozgrzewamy olej do 180 C we frytownicy lub w głębokim naczyniu. Kawałki dorsza dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy w rozgrzanym oleju jak frytki ok 5 minut. W Holandii spożywa się kibbelingi maczane w sosie czosnkowym. Można użyć jako dodatek do frytek, sałatki ziemniaczanej lub ziemniaków purre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz