Jagnięcina z ryżem i cytryną
Składniki:
- 1 kg jagnięciny snadniej
- 2 cytryny
- 1 duża cebula
- 250 g masła
- 500 g ryżu
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso oczyścić, pokroić na porcje. Cebulę posiekać, z cytryn wycisnąć sok.2. Cebulę i mięso włożyć do garnka, zalać sokiem z cytryn i dusić aż zostanie wchłonięty, wtedy dodać masło i dusić dalej do zrumienienia mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać 1/2 litra wody i dusić aż mięso będzie miękkie.
3. Mięso wyjąć z garnka, a do pozostałego sosu wsypać ryż i ugotować. Gdy ryż będzie miękki, włożyć mięso z powrotem, by się ogrzało.
4. Podawać gorące, układając ryż na spodzie talerza, a na ryżu mięso. Przybrać plasterkami lub cząstkami cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz