Sałatka grecka
Składniki
- 1 główka sałaty (u mnie dębowa)
- 1-2 bulwy kopru włoskiego
- 2 czerwone cebule
- 5 dojrzałych pomidorów
- spora garść oliwek
- 400 g owczej fety
- łyżeczka suszonego oregano
- sporo pieprzu
- 200 ml oliwy z oliwek
- sok z 1-2 cytryn
- 1-2 łyżeczki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- sól
Sposób przygotowania:
- Czerwone cebule po obraniu kroję na półplasterki i wkładam do małej miseczki. Zalewam sosem zrobionym z połączenia 100 ml oliwy, octu, oregano i pieprzu. Przykrywam folią i chowam na 2 godziny do lodówki, gdzie zmienią kolor na jasnobrunatnoróżowy.
- Sałatę po umyciu i osuszeniu drę na kawałki i układam w salaterce. Koper włoski kroję na cienkie plasterki i dodaję do sałaty. Dorzucam pokrojone pomidory, pokruszoną fetę, wydrylowane oliwki oraz cebule wraz z sosem.
- W kubku mieszam resztę oliwy z sokiem cytryn, miodem, zmiażdzonymi ząbkami czosnku i morską solą i polewam tym sosem sałatkę. Całość mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz