Szaszłyki z dipem cytrynowym
Składniki:
- 30 g długoziarnistego ryżu
- 2 małe czerwone cebule
- 400 g chudej jagnięciny,
zmielonej
- 1 mała cebula, drobno
posiekana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego tymianku,
posiekanego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, świeżo
startej
- drobno otarta skórka z 1
cytryny
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona na 24
kwadratowe kawałki
- oliwa z oliwek extra virgin, do
smarowania
- sól i pieprz
Dip jajeczno-cytrynowy:
- 1½ łyżeczki mąki ararutowej
- sok z 2 małych cytryn
- 100 ml bulionu jagnięcego lub
drobiowego
- 1 małe jajko
- 2 łyżeczki świeżego tymianku,
posiekanego
- sól i pieprz
Metoda przygotowania:
1. Ryż wsypać do garnka, zalać zimną wodą,
doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut lub zgodnie ze wskazówkami na
opakowaniu. Odcedzić i odstawić na bok.
2. Namoczyć w ciepłej wodzie na 10 minut 24
długie drewniane wykałaczki, lekko je osuszyć. Rozgrzać grill do średniej
temperatury.
3. Każdą czerwoną cebulę pokroić na 12
cienkich cząstek, ale nie przekrawać do końca, (powinny pozostać złączone od
strony korzeni).
4. Wymieszać w misce mieloną jagnięcinę,
drobno posiekaną cebulę, ugotowany ryż, czosnek, tymianek, gałkę muszkatołową i
otartą skórkę z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać
rękami, uformować 24 małe kulki.
5. Na każdą wykałaczkę nadziać klopsik,
kawałek papryki i cząstkę cebuli. Ułożyć pojedynczą warstwą na kratce do
grillowania (szaszłyki można przygotować z 3–4-godzinnym wyprzedzeniem i schować
do lodówki przykryte folią spożywczą). Delikatnie posmarować oliwą i grillować
15–18 minut, od czasu do czasu przewracając, aż będą złocistobrązowe i dobrze
upieczone.
6. Przygotować dip. Wymieszać mąkę
ararutową z około połową soku z cytryny, ciągle mieszając dolać resztę.
doprowadzić do wrzenia bulion w małym garnku i wlać mąkę połączoną z sokiem z
cytryny. Ponownie zagotować, ciągle mieszając, a następnie zdjąć z ognia.
7. Wbić do miski jajko i delikatnie
roztrzepać. Wlać powoli, cienkim równomiernym strumieniem gorący bulion, cały
czas mieszając. Wlać wszystko z powrotem do garnka i ubijać na małym ogniu około
4 minuty, aż sos stanie się gładki i gęsty. Nie doprowadzać do zagotowania, żeby
jajko nie ścięło się i nie zepsuło gładkiej konsystencji. Wsypać posiekany
tymianek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
8. Podawać szaszłyki z gorącym sosem
cytrynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz