Spaghetti alla carbonara
- 200 gramów makaronu spaghetti
- ok. 80 gramów boczku w plasterkach
- 2 jajka
- 40 gramów drobno tartego pecorino romano
- łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, minutę krócej niż zalecono na opakowaniu.
2. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek, tak aby boczek lekko się zarumienił i ciągle był miękki.
3. Jajka wbić do miski i rozbełtać z drobno tartym serem.
4. Gdy makaron się ugotuje, dodać go na patelnie, na której jest podsmażony boczek. Dodać kilka (3-4) łyżek wody w której gotował się makaron.
5. Zmniejszyć gaz do minimum i wlać mieszankę jajek z serem. Mieszać intensywnie około minuty. Jajka nie powinny się ściąć, a mieć lekką, kremową konsystencję.
6. Podawać oprószone świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i odrobiną sera.
Serem dodawanym do carbonary, tradycyjnie powinien być pecorino romano, jednak, można go zastąpić innym, twardym serem. Carbonary właściwie nie należy solić, przy obfitym posoleniu makaronu, naturalna słoność sera i boczku będzie wystarczająca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz