Rulony śledziowe
Składniki:
- 8 śledzi (matiesy)
- 1/8 l śmietanki kremówki
- 2 łyżeczki świeco utartego chrzanu
- łyżeczka cukru
- łyżeczka zielonego pieprzu
- 200 g smażonych borówek
- łyżeczka ostrej musztardy
- ogórek marynowany
- pęczek pietruszki, pęczek koperku
- 175 g bardzo gęstej śmietany (creme fraiche)
- 5 g kaparów
- sok z 1/2 cytryny
- jabłko
- 200 g mango-chutney
- 2 łyżeczki curry
- główka sałaty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie sprawić, podzielić na filety i namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie.2. Przygotować cztery rodzaje farszu. Chrzanowo-śmietanowy: śmietanę ubić, dodać utarty chrzan i cukier do smaku. Borówkowy: pieprz utłuc i wymieszać z musztardą i borówkami.
Ziołowy: ogórek pokroić w drobną kostkę, pietruszkę i koperek posiekać. Wymieszać z creme fraiche i kaparami. Doprawić solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i cukrem.
Curry: obrane i grubo utarte jabłko wymieszać z mango-chutney i curry. Dodać sok cytrynowy do smaku.
3. Filety zrolować, wypełnić farszem i ułożyć na liściach sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz