Risotto con asparagi e vino bianco
( Risotto ze szparagami i białym winem )
( Risotto ze szparagami i białym winem )
- 0,5l bulionu drobiowego
- 200g białych lub zielonych szparagów, pokrojone w 4 cm kawałki
- 100ml białego wytrawnego wina
- 250g Ryżu Risotto Uncle Ben`s®
- 200g piersi kurczaka
- ser typu parmezan
- 1/2 cebuli, drobno posiekana
- Na patelni lub w płytkim rondlu podsmaż cebulę z łyżką oliwy. Dodaj wino i zredukuj o połowę.
- Dodaj Ryż Risotto Uncle Ben's® i uzupełnij połową bulionu. Wymieszaj dokładnie i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, co jakiś czas mieszając, aż ryż zacznie wchłaniać płyn. Po upływie 10 minut dorzuć szparagi. W miarę potrzeby uzupełniaj bulionem.
- Zdejmij z ognia, gdy potrawa nabierze kremowej konsystencji.
- Z piersi kurczaka wykrój 4 cienkie kotlety. Usmaż je z dodatkiem oleju na złoty kolor.
- Podawaj risotto z płatkiem mięsa, posypane startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz