Wątróbka po berlińsku
Składniki:
- 2 cebule
- 2 dojrzałe jabłka
- 3 łyżki masła
- odrobina soli i cukru
- 2 plastry wątróbki wieprzowej (po 150 g każdy)
- mąka do panierowania
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
1. Obraną cebulę pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki.
2. Na patelni roztopić łyżkę masła, plasterki jabłek, podsmażyć trzy minuty z każdej strony, po czym przełożyć na nagrzane talerze i posypać cukrem.
3. Na tej samej patelni roztopić jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor, często mieszając. Podsmażoną cebulę posolić i dołożyć do jabłek.
4. Osuszone wątróbki obtoczyć w mące, którą lekko przyklepać i strzepać nadmiar. Do tłuszczu, na którym smażona była cebula dodać łyżkę masła. Wątróbki smażyć 3 minuty, odwrócić, smażyć 2 minuty i ponownie odwrócić, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przełożyć na talerz z jabłkami i cebulą. Tłuszcz rozcieńczyć wodą i polać nim mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz