Raita
W południowej części Indii raita jest bardzo często spożywanym dodatkiem do potraw. Jej bazą jest jogurt oraz odpowiednie warzywne dodatki lub suszone owoce. W tym przepisie raita była dodatkiem do przepisu na curry z bakłażanów i pomidorów.
SKŁADNIKI :
- 1 pomidor, drobno posiekany
- 450 g zielonego ogórka, startego na grubszych oczkach
- 1/2 łyżki oleju roślinnego
- 310 ml gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
- 1 łyżka kolendry, posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
1. starty ogórek oraz drobno posiekany pomidor wymieszać z niewielką ilością soli oraz z gęstym jogurtem.
2. Na patelni podgrzać 1/2 łyżki oleju roślinnego, na który następnie wrzucamy 1 łyżeczkę nasion czarnej gorczycy. Patelnie przykrywamy i potrząsamy aby nasiona gorczycy zaczęły pękać. Podsmażoną gorczycą z olejem oblewamy jogurt i warzywa, posypujemy kolendrą i podajemy. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz