Chiny są krajem bardzo rozległym terytorialnie oraz zróżnicowanym pod względem ukształtowania terenu. Klimat zmienia się wraz z oddalaniem się od morza. To powoduje, że w różnych zakątkach tego państwa uprawiane są różne rośliny oraz hodowane są różne zwierzęta. Miało to bezpośrednio wpływ na rozwijające się tam odmiany kuchni regionalnej. Na wschodzie, czyli tam, gdzie kraj graniczy z morzem, popularne będą potrawy przygotowane z ryb oraz owoców morza. W okolicach Pekinu, stolicy Chin, rozwinęła się kuchnia przygotowująca potrawy z niezwykłą starannością. Wpływ miał na to fakt, że dania te trafiały na stół mieszkającej tam rodziny cesarskiej o bardzo wygórowanych gustach. Stamtąd wziął się przepis na popularną kaczkę po pekińsku.
W kuchni chińskiej wyróżniamy takie typy jak:
szanghajska - słynie z dań rybnych oraz przyrządzonych z owoców morza, do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier
pekińska – podstawowym składnikiem jest tutaj makaron, co ciekawe, ryż używany jest stosunkowo rzadko, ogromny wpływ na tradycję tej kuchni mieli w przeszłości Mongołowie
W kuchni chińskiej wyróżniamy takie typy jak:
szanghajska - słynie z dań rybnych oraz przyrządzonych z owoców morza, do wielu potraw dodawany jest brązowy cukier
pekińska – podstawowym składnikiem jest tutaj makaron, co ciekawe, ryż używany jest stosunkowo rzadko, ogromny wpływ na tradycję tej kuchni mieli w przeszłości Mongołowie
kantońska – jest to zdecydowanie najpopularniejsza na Zachodzie odmiana kuchni chińskiej, charakteryzująca się daniami przygotowanymi z ryżu oraz drobno posiekanych innych składników szybko usmażonych na wokach. Doskonała jest dla ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, ponieważ przygotowana jest na małej ilości tłuszczu.
syczuańska – pochodzi z regionów Chin zachodnich, swoistymi przysmakami są dania pikantne oraz wędzone
hunańska – charakterystyczna dla regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy
fukieńska – kuchnia popularna dzięki wielu rodzajom zup, pierożków oraz z najlepszego jakościowo sosu sojowego
sinciang – w tej odmianie ciekawe jest, że do przygotowywania potraw rzadko stosowana jest wołowina oraz ryż, a dania gotuje się w glinianych garnkach
syczuańska – pochodzi z regionów Chin zachodnich, swoistymi przysmakami są dania pikantne oraz wędzone
hunańska – charakterystyczna dla regionów centralnych, położonych wzdłuż rzeki Jangcy
fukieńska – kuchnia popularna dzięki wielu rodzajom zup, pierożków oraz z najlepszego jakościowo sosu sojowego
sinciang – w tej odmianie ciekawe jest, że do przygotowywania potraw rzadko stosowana jest wołowina oraz ryż, a dania gotuje się w glinianych garnkach
Etykieta chińska nakazuje jedzenie potraw pałeczkami, zup zaś łyżką. Napoje nie powinno nalewać się samemu sobie, jedynie osobom towarzyszącym przy jedzeniu. Interesujące jest również to, że wszyscy siedzący przy jednym stole traktowani są równo – zanikają granice społeczne. Inną, dla nas dosyć dziwną, tradycją jest pozostawianie na talerzu niewielkiego kąska – ma to oznaczać, że gospodarz nie przygotował zbyt mało jedzenia.
Najbardziej typowymi produktami wykorzystywanymi w kuchni chińskiej są:- grzyby mun
- olej sojowy
- sos ostrygowy
- sezam
- przyprawa pięciu smaków.
Kuchnia chińska to nie tylko starannie przygotowane dania, ale również uwielbiana przez wszystkich Chińczyków herbata. Jest ona integralną częścią ich życia oraz kuchni. Wierzą, że chińskie herbaty oczyszczą umysł oraz dodaje sił. Parzenie herbaty stało się częścią ich sztuki, stojącą na równi z kaligrafią czy rzeźbiarstwem.
Przepisy kuchni chińskiej coraz łatwiej znaleźć w internecie czy książkach kucharskich. Chiny, jako jedno z państw będących w czołówce rankingu gospodarczego, wywiera coraz większy wpływ na Polskę i samych Polaków. Jest to fakt pozytywny, ponieważ dzięki temu stajemy się tolerancyjni oraz bardziej otwarci na nowości nie tylko w kuchni.
Przepisy Kuchni Chińskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz