Doughnuts, czyli pączki z dziurką
Składniki:
- Składniki:
- 5 szklanej mąki pszennej
- 14 g drożdży instant (lub 28 g świeżych)
- 2 jaja
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- esencja waniliowa
- olej
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącego mleka
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy z drożdżami instant lub robimy rozczyn ze świeżych drożdży (drożdże, 3 łyżki mleka, łyżka mąki, łyżeczka cukru – odstawiamy na 15 minut). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, błyszczące ciasto za pomocą miksera z hakami. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm i wycinamy kieliszkiem o średnicy 7 cm koła. Mniejszym kieliszkiem, np. do wódki, wykrajamy środek. Smażymy doughnuts w rozgrzanym oleju aż się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe lukrujemy. Lukier robimy, podgrzewając na wolnym ogniu cukier puder oraz mleko – w zależności od pożądanej konsystencji, dolewając mleka lub dosypując cukru. Możemy dodać też barwnika spożywczego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz