Zupa Z Ziemniakami I Cukinią Po Koreańsku
Warzywna zupa z ziemniakami i cukinią zyskuje prawdziwego charakteru po dodaniu koreańskiej papryki chilli oraz pasty gochujang. Jej orientalny smak zawdzięczamy również dodatkiem oleju sezamowego.
SKŁADNIKI :
- 400 g młodych i małych ziemniaków
- 1 łyżeczka sake (opcjonalnie vódki)
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chilli, wypestkowana i pokrojona w plastry
- 1 łyżka pasty gochujang (koreańska pasta chilli)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 120 g mielonej wołowiny
- 1 mała cukinia, pokrojona na półplasterki
- 1/2 pora, pokrojonego w prążki
- 1 cebula dymka, do dekoracji
- 1 łyżka koreańskiej papryki chilli
1. Zagotowujemy w garnku 750 ml wody, dodajemy łyżeczkę soli oraz wrzucamy do niej obrane ziemniaki.
2. W średniej misce mieszamy łyżkę oleju sezamowego, łyżkę koreańskiej papryki chilli, łyżkę pasty gochujang, 1 drobno posiekany ząbek czosnku, oraz 120 gram mielonej wołowiny. Całość dokładnie mieszamy i tak przyprawioną wołowinę dodajemy do gotujących się ziemniaków. Gotujemy 5 minut.
3. Następnie do zupy dodajemy cukinię i gotujemy kolejne 3 minuty. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, pora i sake (lub wódkę). Zupę gotujemy jeszcze z 3-4 minuty, po czym podajemy posypaną pokrojoną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz