piątek, 19 października 2012

Kuchnia włoska 3

Przedstawiam Wam kolejną włoską potrawę a jest nią Salmone al vapore con pesto di rucola .


                                    Salmone al vapore con pesto di rucola
                            (Łosoś na parze z sosem z rukoli)

  


  •   4 filety z łososia (po 150g)
  •   250g rukoli
  •   40g orzeszków pinii
  •   oliwa extra virgin
  •   6 ziemniaków
  •   5 kaparów
  •   6 filecików anchois w oliwie
  •   sól

Gotujemy łososia na parze, bez wcześniejszego solenia, przez8-10min. W tym czasie przygotowujemy sos, wrzucając do miksera opłukaną i osuszoną rukolę, orzeszki piniowe, kapary i anchois. Miksujemy, dolewając powoli oliwę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wykładamy łososia na talerze, polewamy sosem pesto i podajemy z dodatkiem ugotowanych również na parze, pokrojonych na plastry i lekko polanych sosem ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz