1. Połączyć w misce masło, cukier, jajko,
migdały i aromat waniliowy. Miksując stopniowo dodawać mąkę, proszek do
pieczenia, sól. Zostawić w lodówce na 20 do 30 minut.
2. Rozgrzać piekarnik do 165ºC. Lekko
natłuścić formy do pieczenia.
3. Wyjmować ciasto z lodówki w małych
ilościach. Nałożyć czubatą łyżeczkę ciasta na papier woskowy. Rolować ciasto do
uzyskania ciastka w kształcie palca. Przycisnąć jeden migdał w jednym końcu
każdego "palca", aby powstał długi paznokieć. Ugnieść na około ciastka w pobliżu
wierzchołka i ponownie w pobliżu centrum, aby powstało wrażenie stawów "palca".
Można również ponacinać ciasto ostrym nożem w tych samych punktach, aby uzyskać
bardziej realistyczny wygląd palca. Ułożyć ciastka na blasze do pieczenia.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku do
uzyskania lekko złotego koloru, od 20 do 25 minut.
5. Usunąć migdały z końca każdego ciastka;
wycisnąć niewielką ilość czerwonego lukru i nałożyć cienką warstwę w odciśnięte
miejsce. Ponownie wcisnąć migdały tak aby czerwony lukier wyciekał spod
"paznokci".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz