Gulasz wieprzowy
- 1 kg mięsa bez kości
- 2 łyżki smalcu
- 3 cebule
- 1 łyżka mąki
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Umyte mięso pokroić w kostkę, posypać solą i mąką. Na
patelni rozgrzać smalec i na gorącym tłuszczu smażyć mięso ze wszystkich stron
aż do zrumienienia. Łyżką cedzakową przełożyć mięso do rondla. Na pozostałym
tłuszczu przesmażyć obraną i posiekaną w kostkę cebulę i posiekany ząbek
czosnku. Połączyć w rondlu z mięsem, skropić wodą i na małym ogniu dusić pod
przykryciem aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodać przyprawy i ewentualnie
małą ilość zimnej wody wymieszanej z łyżeczką mąki. Zagotować, doprawić. Podawać
z kaszą gryczaną, makaronem, ziemniakami i surówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz