Japoński Omlet Omurice
SKŁADNIKI :
Farsz:
Farsz:
- 130 g uda kurczaka bez kości pokrojone w kostkę
- ¼ Cebuli pokrojone w kostkę (70g)
- 4 pieczarki pokrojone w plasterki (50g)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 30 g mrożonego zielonego groszku lub 1 papryka
Omlet:
- 4 jajka (po 2 jajka na 1 omlet)
- 2 łyżeczki śmietany kremówki
- 200 g pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę
- ½ kostki rosołowej
- 1 łyżka białego wina
- 1 łyżka ketchupu
- 1 liść laurowy
- oliwa z oliwek
- 280 g ryżu gotowanego na parze (można ugotować w garnku tylko tak, żeby wody nie było za dużo)
1. Udka posolić i popieprzyć. Zielony groszek przelać wrzątkiem, posolić i wymieszać. Jajka wbić do miski i roztrzepać, dodać śmietankę, posolić i popieprzyć.
2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na olej czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać kurczaka, chwilkę podsmażyć, po czym dodać pieczarki, białe wino, pomidory z puszki i kostkę rosołową, liść laurowy, zielony groszek podgrzewać kilka minut, aż nadzienie się zredukuje. Doprawić, dodać ryż, wymieszać, zdjąć z ognia i odstawić na bok.
3. Roztrzepane jajka wylać na rozgrzaną patelnię, zamieszać i poczekać, aż jajka się zetną, na środek omleta nałożyć farsz, po czym zagiąć dwa równoległe boki do środka (tak żeby przykryć nimi farsz – omlet nie musi być całkiem zamknięty) przyłożyć talerz na patelnię po czym obrócić ją zarazem z talerzem, tak żeby przyłożyć omlet na talerz, podawać z sałatką i ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz