Zupa serowa
- serki topione 20 dag.
- bulion drobiowy 1 litr
- cebula 1 szt.
- śmietana 4 łyżki
- masło 1 łyżka
- pietruszka 1 łyżka
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- chleb 4 kromki
- czosnek 1 ząbek
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na maśle. Zalać wrzącym bulionem i gotować 10 minut. Serki włożyć do bulionu i wymieszać trzepaczką. Zupę zagotować i zdjąć z ognia, połączyć ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba pokroić w ok. 1 cm kostkę, zrumienić na rozgrzanym na patelni maśle na złoty kolor. Na końcu dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać. Zupę podawać posypaną posiekaną natką pietruszki z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz