Zapiekane jabłka
- jabłka 3 szt.
- miód płynny 3 łyżeczki
- płatki migdałowe 3 łyżki
- jajka 3 szt.
- cukier 3 łyżeczki
- mąka 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- czekoladowe kuleczki 3 łyżki
- śmietana 12% 1/2 szklanki
Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, otwory napełnić miodem i płatkami migdałowymi. Jabłka ułożyć w małych żaroodpornych miseczkach, miseczki wstawić na 5 min do gorącego piekarnika. Jajka ubić z cukrem do białości, delikatnie połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy czekoladę. Miseczki wyciągamy z piekarnika, zalewamy ciastem i pieczemy całość około 20-25min w temp.150-160st Upieczone i ostudzone(jeszcze letnie) jabłka polewamy śmietaną, możemy dodatkowo posypać migdałami lub cynamonem. Podajemy w miseczkach w których się piekło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz