1. W misce mleko zmiksować z jajkami,
wanilią, solą i cukrem. Dodać wodę i olej, zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i
miksować, aż składniki się połączą.
2. W oddzielnej misce śmietanę wymieszać z
cukrem. Odstawić.
3. Aby usmażyć naleśniki, rozgrzać małą
patelnię (o średnicy 18 lub 20 cm) na średnim ogniu. Lekko posmarować olejem.
Chochelką nalewać około 60 ml ciasta i równomiernie rozprowadzić na patelni.
Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, a brzegi będą suche, przewrócić na
drugą stronę i smażyć przez minutę. Smażyć tak naleśniki aż do wykorzystania
całego ciasta i układać na talerzu jeden na drugim, przekładając pergaminem.
4. Kiedy naleśniki przestygną, przekładać
tort. Na pierwszym naleśniku rozprowadzić śmietanę, przełożyć kolejnym
naleśnikiem i posmarować go karmelem. W ten sposób przekładać śmietaną i
karmelem na przemian do wykorzystania wszystkich naleśników. Wierzch posmarować
karmelem i posypać orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz