Kuchnia ta różni się znacznie od tych w innych regionach Indii. Jest to spowodowane głównie klimatem jaki tu panuje; jest o wiele chłodniej niż na południu. Przygotowywane dania często są bardziej sycące i tłuste. Nierzadko jada się także mięso, co w innych regionach Indii jest mało popularne. Wiele wpływów na przepisy kuchni Indii Północnych miały także inne państwa, takie jak Chiny czy Pakistan. Podstawowe potrawy tej części kraju to pilaw, biryani czy kakori kebab. Ta ostatnia to pasta mięsna, odpowiednio przyprawiona oraz upieczona. Liczne dania przygotowuje się w piecu zwanym tandoori. Pomocne są podczas przyrządzania placków o wdzięcznej nazwie chapati, które razem z chlebem nan podawane są jako dodatki do dań.
Kuchnia Indii południowych
Ze względu na bliskość morza oraz o wiele cieplejszy klimat niż na północy, kuchnię tego regionu Indii opisuje lekkość i prostota potraw, a także przewaga ryb i owoców morza. Dominuje również nawyk ostrego przyprawiania dań. Ludność zajada się ogromnymi ilościami ryżu i warzyw. Dania z reguły są wegetariańskie jednak istnieje regionalna potrawa z baraniny o nazwie birjani, która jest niezwykłym przysmakiem tubylców. W tej części kraju potrawy przygotowywane są często na klarownym maśle ghee. Jeśli chodzi o napoje to Hindusi z południa wytworzyli swoje własne, tradycyjne napoje. Są to przygotowywane przeważnie z jogurtu oraz owoców lassi lub rayta, oraz wódka kokosowa. Pijane jest także mleko kokosowe, ze względu na dużą liczbę rosnących tu palm.
Region wschodni Indii jest zdecydowanie miejscem najczęściej lubianym i odwiedzanym przez turystów. Powodem tego są głównie miejscowości Kalkuta oraz Sonepur, a także płynący tamtędy Ganges, uważany za świętą rzekę hindusów. Ze względu na dużą liczbę odwiedzających oraz związanie z religią, kuchnia indyjska na wschodzie nie różni się pod wieloma względami od przysmaków z północy czy zachodu. Równie popularne są tutaj ryby oraz owoce morza, a także dania wegetariańskie. Jednakże bardzo charakterystycznym dla tej części Indii przysmakiem oraz przyprawą jest kalwanji, czyli nic innego jak nasiona cebuli. Powszechnie używany jest również olej gorczycowy, niezwykle pikantny oraz dodający potrawom kuchni indyjskiej wspaniałego charakteru.
Indie zachodnie są z pewnością najbardziej kolorowym regionem tego państwa. Ludzie ubierają się tutaj niezwykle barwnie, a swe domy malują w ciepłe odcienie. Klimat jest tutaj zdecydowanie odmienny od panującego na innych obszarach Indii; panują tutaj niezwykle gorące i suche pustynie. Na talerzach królują tu przede wszystkim zboża oraz dania z nich przyrządzane. Przykładowo kule z mąki razowej, popularnie nazywane tu bati. Pomocnymi w przygotowaniu tego dania mogą się okazać masło ghee oraz dal – gotowana ciecierzyca. Wykorzystywana jest ona na terenach Indii zachodnich nierzadko. Często spożywany jest również ryż, uważany powszechnie za symbol płodności. Ciekawym dodatkiem do potraw jest olej z orzeszków ziemnych, który jest bogaty w cenne białko.
Kuchnia indyjska jest zdecydowanie bardzo charakterystyczna oraz ciekawa. Kultura indyjska tak odmienna od naszej, tak mocno powiązana z religią zaciekawia Polaków coraz bardziej. Wiele intrygujących przepisów tylko czeka na wypróbowanie, więc nie warto czekać na skosztowanie tych intrygujących smaków.
Przepisy Kuchni Indyjskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz