- 400g buraków
- 100g serdelków
- 1 cebula dymka
- 4 łyżki posiekanych ziół :majeranku, kminku, czosnku, goździków
sos vinegret z musztardą :
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżka musztardy
czas przygotowania 2 godz.
Małe buraki jednakowej wielkości wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, zalać zimna wodą, ugotować pod przykryciem. Gdy będą miękkie, odcedzić i jeszcze ciepłe obrać ze skórki.
Ostudzić, pokroić na plasterki. Z serdelków zdjąć skórkę. Posiekać na plasterki. Cebulkę obrać, umyć, posiekać. Zioła umyć, drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie musztardę z solą i pieprzem, dodać sok cytrynowy, stale mieszając, dolać oliwę. Buraki wymieszać z posiekaną cebulą, zalać sosem i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem dodać do buraków pokrojone serdelki, wymieszać, posypać ziołami.
Angielska sałatka coleslaw
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 zielona papryka
- 1 łyżka soku cytrynowego
Sos:
- 150g majionezu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
czas przygotowania 30 min.
Wszystkie jarzyny umyć pod bieżącą wodą. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Marchewkę i cebulę obrać. Paprykę przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne. Kapustę i marchewkę poszatkować na cieniutkie paseczki długości 4 mm. Paprykę pokroić na cieniutkie paseczki, a cebulę drobno posiekać. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko posolić, skropić sokiem cytrynowym. Przygotować sos. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym i śmietaną. Dodać sól, cukier i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie rozetrzeć. Tak przygotowanym sosem zalać jarzyny i wstawić na
1 godz. do lodówki.
Aromatyczna surówka
- 4 szklanki poszatkowanej kapusty (może być 2 białej i 2 czerwonej)
- 1/4 szklanki posiekanej zielonej papryki
- 1/4 szklanki posiekanego selera
- 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
Sos :
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- sól, pieprz
czas przygotowania 15 min.
Zmieszać razem kapustę, paprykę, seler i cebulę. Osobno połączyć wszystkie składniki sosu. Przykryć, dobrze wstrząsnąć. Dodać do surówki i starannie wymieszać. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godz. przed podaniem.
Sałatka z awokado i pomidorem
- 1 awokado
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka
- sól, pieprz
czas przygotowania 10 min.
Przekroić na pół awokado ze skórką. Wyciągnąć pestkę. Każdą połówkę awokado ułożyć na desce i pokroić ją wzdłuż na cztery części. Ściągnąć pasemka skórki. Na talerzu na liściach zielonej sałaty ułożyć cząstki awokado, a pomiędzy nie położyć tak samo pokrojonego pomidora. Posolić i dodać pieprz. Dookoła talerza można ułożyć pokrojony w plasterki ogórek, żeby otoczył cały talerz.
Bengalski chutney jabłkowy
- 16 dużych kwaskowatych jabłek
- 50g świeżego imbiru lub 2 łyżeczki sproszkowanego
- 0,5l octu winnego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 500g brązowego cukru
- 50g gorczycy
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka chilli
- 200g rodzynek
- 50g siekanych migdałów
czas przygotowania 1 godz. 10 min.
Posiekać imbir, cebulę i czosnek. Obrane i pokrojone jabłka gotować w occie z cukrem, aż będą miękkie. Dodawać imbir, cebulę i czosnek oraz wszystkie pozostałe składniki. Gotować bez przykrycia
20 min., mieszając często drewnianą łyżka. Po ostudzeniu przełożyć do słoików.
Biała sałatka
- 2 białe rzodkwie
- 2 jabłka
- 10 dag truskawek
Sos :
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- szczypta imbiru
czas przygotowania 15 min.
Rzodkiew umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Jabłka umyć, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w kostkę. Truskawki umyć, osączyć i poprzekrawać na pół. Wszystkie składniki wymieszać. Sporządzić sos : śmietanę ubić, wymieszać z jogurtem, cukrem i imbirem. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz